Bízz magadban!

6 ok, amiért az átlagos diákokból lesznek a legsikeresebb emberek

Poroszos iskolarendszerünk azt várja a diákoktól, hogy tanuljanak minél többet, szerezzenek kiváló jegyeket, legyenek kitűnő tanulók. Mindenből. A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy nem az éltanuló diákok lesznek a legsikeresebb és legboldogabb felnőttek.   20 év tanítás után idén először nem kezdődik nekem iskolaév. Amit persze csöppet sem bánok, de a szám jelzi, hogy elegendő… Tovább »

Feldmár gondolatai a szülőkről és a nevelésről

Feldmárra manapság mindenki felkapja a fejét, mert vagy utálja, vagy rajongásig szereti. Nehéz elmenni mellette szó nélkül. Sokan vádolják őt szülőellenességgel is, mert megérinti azt a pontot, ahol egy szülő a leggyengébb.   Miért olyan nehéz? Mert egy olyan énrészünkhöz szól, akit gyakran megaláztak, megszégyenítettek, bántottak. Mert többnyire szíven üt és betalál, amit mond. Nem… Tovább »

Miért baj az, ha anyu a legjobb barátnőm? Szülőtípusok, akik akadályozzák gyerekeik párválasztását (2.rész)

Biztos te is ismersz olyan anya-lánya párost, akik egymás ruháit hordják, együtt járnak vásárolgatni, bulizni, megbeszélik egymással a pasi ügyeiket, kikérik egymás véleményét. Irigylésre méltó idillnek tűnik ez, főleg, ha a nem túl harmonikus viszonyodra gondolsz a saját édesanyáddal. Pedig ez az idill komoly gátja annak, hogy ez a lány harmonikus párkapcsolatot alakítson ki.  … Tovább »

Amikor a szülő önértékelése a gyerekén múlik

A legtöbb szülő számára borzasztóan fontos, hogy a gyereke „vigye valamire”. Ez érthető is egy bizonyos szintig. A probléma akkor keletkezik, amikor a szülő azt várja a gyerekétől, hogy ő szállítsa számára a megelégedés érzését. Vagyis a szülő azt gondolja, hogy ő akkor jó szülő, akkor teljesítette a szülői feladatait, ha a gyereke „viszi valamire”…. Tovább »

A szüleink hatása a párkapcsolatunkra

Lehet, hogy már rég elköltöztünk otthonról, esetleg egy óceán választ el minket a szüleinktől, a számláinkat magunk fizetjük, a gyerekeinket is mi neveljük, de a felmenőink még mindig hatnak ránk. Hogyan? Hát úgy, hogy ott vannak a fejünkben egy belső szülőkép formájában.   A róluk való leválást nehezíti, hogy nem csak a valós szüleinkről kell… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!