Bízz magadban!

7 tipp arra, hogyan űzd el a téli rosszkedvet

A borongós téli napokon hajlamosak vagyunk begubózni, nehezünkre esik még csak megmozdulni is. Morcosan vonszoljuk magunkat – különösen így a karácsony előtti őrültekházában. Lökdösődünk a tömegben, eszeveszetten kutatunk a legjobb ajándékok után, túlórázunk az év végi zárás miatt, és délelőtt tízkor legszívesebben lefeküdnénk aludni. Ne engedd, hogy elhatalmasodjon rajtad a fáradtság! Nem szükségszerű, hogy így… Tovább »

7 tipp a lassabb, stressz-mentes életért

Nem egyszerű kiszakadni életünk állandó pörgéséből, és megállni egy pillanatra. lassítani azért, hogy élvezzük a természetet, hogy megszagoljunk egy virágot. Erre nekünk nincs időnk. Pedig a gyalogkakukk életmódnak ára van.   Nincs időnk a családunkra, arra, hogy egy vacsorát nyugodtan, asztalhoz leülve együnk meg, és még csak álmodni sem merünk a kikapcsolódásról. Az ár pedig,… Tovább »

Rágódásmentesítő gyakorlatok

Boldogságunk egyik legnehezebben kezelhető akadálya az a sok-sok negatív gondolat, amely megállíthatatlanul zakatol az agyunkban. Úgy tűnik, mintha védtelenek lennénk velük szemben. Csak jönnek, mennek, keserítenek bennünket. És bármennyire igyekszünk boldoggá válni, valami folyton ezt suttogja az irányítóközpontban: „Na, ne viccelj, te lúzer! Soha se leszel boldog!”   Mindenkinek megvannak a „kedvenc” negatív gondolatai: „Te… Tovább »

A sírás dicsérete – avagy miért hasznos a sírás?

Biztos te is kerültél már kellemetlen helyzetbe azért, mert váratlanul, visszafojthatatlanul rád tört a sírás. Sokan cikinek érzik, pedig a sírásnak számtalan áldásos hatása van.   Miért sírunk?   Sírunk örömünkben, bánatunkban, bosszúságunkban. Ha nem kapjuk meg azt, amit szeretnénk, ha elveszítünk valami fontosat. Tudod, mi a közös a fenti érzelmekben? A tehetetlenség. Nagyon eltérő,… Tovább »

5 karácsonyi stresszűző ötlet

Ha őszinték vagyunk magunkhoz, akkor könnyen belátjuk, hogy a karácsony és az azt megelőző hetek az év legstresszesebb időszaka. Rohanunk, tolongunk a plázákban, őrült módon kutatunk ajándékok után, összeállítjuk a karácsonyi menüt, kiválasztjuk a fát, sütünk-főzünk, és még a munkahelyünkön is lezavarjuk az év végi hajrát.   Hidd el, nem vagy egyedül, amikor december 20-a… Tovább »

Te észreveszed, ha eljött az ideje a változásnak?

Vannak, akik gyorsan és azonnal váltanak, ha úgy érzik, hogy egy helyzet vagy kapcsolat rosszul alakul. Mások viszont a végletekig kitartanak, ragaszkodnak, elodázzák a döntést. Te melyik vagy?   Elmesélek neked egy történetet. Élt egyszer egy tóban három kishal. Egy nap halászok álldogáltak a zsilipen, pontosan fölöttük. – A tó tele van halakkal, holnap ki… Tovább »

A stressz csak a fejedben létezik!

A stresszt kiváltó ok valójában nem más, mint az, hogyan értékelünk egy adott helyzetet. Az élethelyzetek többsége valójában semleges. Konkrét jelentéssel akkor telítődik, amikor én jelentést adok neki a múltbéli tapasztalataim alapján. Ha például a főnököm a múltkor letolt, akkor valószínűleg leizzadok, ha legközelebb behívat. Tehát az élethelyzetek azáltal nyernek jelentést, hogy milyen várakozással tekintünk… Tovább »

Ezért öregít az idegeskedés

A stressz káros. Legalábbis az emberek többsége ezt gondolja. Valójában nem a stressz káros, hanem az, ahogy kezeljük.   Elgondolkodtál már azon, miért van az, hogy egyesek még a 70-80-as éveikbe lépve is életerősek, míg mások idő előtt megöregszenek? Az mindenki számára egyértelmű, hogy aki egész életében rendszeres testmozgással és megfelelő étrenddel ápolja a testét… Tovább »

Stresszoldó praktikák

Mindenkinek vannak negatív élményei. Elkapjuk az influenzát, elhagynak minket, kirúgnak a munkahelyünkről, rájövünk, hogy sértő pletykát terjesztenek rólunk. Elmegy az orrunk előtt a busz, beragadunk a dugóba, vagy csak simán közlekedünk Budapesten. Az ilyen élmények gyakran haragot, keserűséget, agressziót váltanak ki belőlünk.     1. Ne ordíts! A pszichológusok sokáig azt javasolták, hogy válasszuk a… Tovább »

Az irigység boldogtalanná tesz

Vagy a boldogtalanság tesz iriggyé? Ez a tyúk vagy a tojás esete. Mindenesetre a kutatások szerint a boldog emberek nem hasonlítják magukat másokhoz. Na most irigykedsz, nem? Nem könnyű nekünk manapság, amikor a média szebbnél szebb, vékony, sikeres, gazdag, családos nőkkel vesz körül bennünket. Ez a kép ordít ránk a magazinok címlapjáról, hirdetésekről, reklámokból. Nehéz… Tovább »

„Stresszküzdő” típus

  „Stresszküzdő” típus   Vannak olyan szerencsés emberek, akik képesek gyorsan és hatékonyan megküzdeni a legmakacsabb problémával is. Benned még nem merült fel, hogyan csinálják? Nos ők vagy így születtek, ilyen szerencsés lelki alkattal, vagy megtanulták. Ez utóbbi a jó hír: vagyis a stresszel való megküzdés tanulható. Tudjuk, hogy könnyebben kezelik a stresszt azok az… Tovább »

Hogyan győzd le a stresszt?

  Hogyan győzd le a stresszt?   Mindenki számára világos ma már, hogy a stressz  megbetegít. De akkor mit tehetünk ellene? Kétféle módon ugorhatunk neki a problémának. Vannak helyzetek, amelyek nehezek ugyan, ám mégis úgy találjuk, hogy megoldhatók. Ilyenkor szoktuk alkalmazni az ún. problémaközpontú megküzdési módot. Ez egy aktív stratégia, keressük a konstruktív megoldást. Bevetjük… Tovább »

A stressz és a betegségek

  A stressz és a betegségek   Az utóbbi évtizedek felfedezése, hogy a stresszhormonok az immunrendszer működését gátolják. Kísérleti személyeknek adrenalint juttattak a vérébe, és az immunrendszer működése azonnal csökkent. Felfedezték azt is, hogy az immunrendszer a hosszabb ideig tartó stresszre reagál rosszul.             A stressz jelzi, hogy valami baj van, tegyél már valamit! Tehát… Tovább »

Stressz vagy kihivás

  Stressz  vagy kihívás?   Biztos te is érezted már azt, hogy nem bírod tovább, hogy összecsapnak a fejed fölött a hullámok. Hogy még egy mondat, és vagy kinyúlsz vagy leütöd. Okozhatja a stresszt egy nem várt, sértő megjegyzés, jelentős érzelmi vagy egzisztenciális veszteség, az önbecsülésünket sértő megszégyenítés, a lényegen nem sokat változtat: rosszul fog… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!