Bízz magadban!

Miért választasz mindig ugyanolyan (szemét) pasit?

Miért van az, hogy mindig ugyanolyan típusú pasit választok? Miért van az, hogy engem mindig elhagynak, szemét módon bánnak velem? És miért van az, hogy másokat viszont megbecsülnek, boldog házasságban élnek? Két válasz lehetséges: a) Csak szerencse kérdése. b) Mi okozzuk azt, ami velünk megtörténik. Ha továbbra is ugyanúgy viselkedünk, akkor továbbra is ugyanazokat az… Tovább »

Mondatok, amelyeket jobb, ha ki sem ejtesz

Az élet egyik legfontosabb leckéje, hogy megtanuljuk, mikor kell befogni a szánkat, és mikor kinyitni. Bevallom, ez nekem kemény évtizedekig gondot jelentett, és időnként még most sem döntök helyesen. A legfontosabb alapelv: ha a megjegyzésedtől nem oldódik meg semmi, senki nem fogja jobban érezni magát tőle, akkor inkább hallgass! Panaszkodás Vannak dolgok, amiket mások egyszerűen… Tovább »

A személyiség születése

  Sok évnyi önismereti munka után próbálom számba venni, rendszerezni, hogy mi segített nekem a változásban, egy harmonikusabb én kialakításában. Az is foglalkoztat, hogy mi az, amit ebből be tudok építeni a másokkal folytatott segítő beszélgetéseimbe. Azt tapasztalom, hogy ami segít, az a feltétel nélküli elfogadás. Függetlenül attól, hogy a kliens milyen állapotban van, hogyan… Tovább »

Intimitás

 Nagy csapdának érzem, hogy néha a segítők többsége – magamat is beleértve – azt gondolja, hogy feltétel nélkül elfogad másokat. Ehhez Istennek kellene lennünk. Erre a dologra legfeljebb törekedhetünk. Az elfogadás nem döntés és akarat kérdése, nem valamiféle felvett magatartásforma. Ez egy folyamatos munka, amivel alkalomról alkalomra meg kell küzdeni, és vagy megy, vagy nem…. Tovább »

A segítőnek kell-e szeretnie a kliensét?

  A segítőnek kell-e szeretnie a kliensét? A kérdésre a rövid válasz: igen, mert másként nem tud segíteni. A hosszabb válasz pedig, hogy igen, de nem úgy kell szeretnie, ahogy általában a hétköznapi életben beszélünk a szeretetről. Nem pátyolgatni, babusgatni, nem gondoskodni kell róla, nem megoldani helyette a problémát.             Nincs segítő kapcsolat elfogadó megértés… Tovább »

Első beszélgetés

  Az előző bejegyzésekben megígértem, hogy folytatom, hogyan keressünk segítőt magunknak, mire figyeljünk, amikor először ülünk le beszélgetni a szakemberrel. Az első és legfontosabb az a bizonyos belső hang. Arra figyelj! Milyen érzésed támad, amikor belépsz hozzá? A bizonytalanság teljesen normális, bárkihez is fordulsz. De vajon biztonságban érzed magad mellette? Elfogadó az a légkör, ahogy… Tovább »

Mikor kérjek segítséget?

  Mikor kérjünk segítséget? Azt gondolom, hogy amikor valaki eljut odáig, hogy ez a kérdés felmerül benne, akkor megérett arra, hogy belépjen egy segítő kapcsolatba. Sokan élnek rossz párkapcsolatban, házasságban, és képesek éveket eltölteni a pokolban. És persze közben néha azt gondolják, hogy jó lenne kilépni, mégsem teszik. Nincs erejük hozzá, félnek az ismeretlentől, mert… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!