Bízz magadban!

Levél mindazoknak, akik szégyellik a testüket

Kedves Te, aki talán bő pulcsik mögé rejted az alakodat, mert szégyelled a plusz kilóidat! aki elégedetlen vagy a mellbőségeddel, fenékméreteddel, az orrod nagyságával és formájával! aki túl vékonynak, gebének, deszkának tartod magadat! Ronda vagyok   Tök mindegy, hogy mi bánt, a lényeg: hogy nem tartod vállalhatónak a testedet, és mindent elkövetsz, hogy elrejtsd, álcázd… Tovább »

Önbizalom-növelés indul!

Önbizalmat, önbecsülést nem adnak a boltban, és az iskolában sem tanítják, hogyan szeretheted, tisztelheted és becsülheted magadat jobban. Úgy növünk fel, hogy ha a családban nem kapjuk meg azt a fajta megbecsülést és szeretetet, amire szükségünk van, akkor önbizalom-hiányos felnőttként komoly hátrányokkal lépünk be a párválasztás és munka világába.   Persze nincsen veszve semmi, még… Tovább »

7 jel, hogy ideje véget vetni a kapcsolatodnak

Lehet, hogy már hetek vagy hónapok óta érzed, hogy ez így nem mehet tovább, mégsem vagy képes véget vetni a kapcsolatodnak. Fusd végig ezt a 7 jelet, és ha mindegyik passzol, akkor ne gondolkozz sokáig! Nem vagyok híve se a válásnak, se a szakításnak. Azt gondolom, hogy amíg lehet, küzdjünk egy kapcsolatért, hiszen a másik… Tovább »

Hogyan legyek magabiztosabb?

Ha annyi ezresem lenne, ahányszor már megkérdezték tőlem, „hogyan lehetnék magabiztosabb?”, most a Maldív-szigeteken nyaralnék. Az emberek nagy része szeretne nagyobb önbecsüléssel bírni, a másik fele viszont mélyen megveti azokat, akiket magabiztosnak gondol.   Mit jelent magabiztosnak lenni?   Magabiztosnak lenni nem azt jelenti, hogy eltaposom a másikat, vagy hogy mások kárán jutok előbbre. Nem… Tovább »

9 jel, ami megmutatja, hogy nem szereted magadat eléggé

Az élet túl rövid ahhoz, hogy folyton azon aggódjunk, hogy vajon mások mit gondolnak rólunk. Ha nem szeretjük önmagunkat, mások se fognak. Éppen ezért nem mások gondolkodását kellene megváltoztatnunk (úgysem tudjuk!), hanem azon kellene dolgoznunk, hogy minél jobban megszeressük saját magunkat. Bónuszként pedig, ha megszeretjük magunkat, sokkal könnyebb lesz elérni a céljainkat életünk összes területén…. Tovább »

Együttélés egy perfekcionistával

Sokféle ember van, akivel nem túl jó együtt élni. Ilyen a perfekcionista is. Neki soha semmi nem elég jó, nem elég tiszta, rendes, precíz, tökéletes. Neki egyetlen pasi/nő sem elég szép, okos, gazdag. Ha párkapcsolatba lép valakivel, azt folyton kritizálja, tanítja, kijavítja. Olyan az élet mellette, mintha folyton vizsgázna az ember.   Milyen ember a… Tovább »

Nőideálok a 20. században

A legtöbb nő azt gondolja, hogy a férfiak csak egy bizonyos nőtípust kedvelnek. Hogy bebizonyítsam ennek a nézetnek a hamisságát, csokorba szedtem, hogyan változott a nőideál egyetlen század alatt.   A legtöbb női kliensem nem tartja magát elég vonzónak, szenvednek attól, hogy a testük nem ott domborodik, ahol kellene. Azt gondolják, hogy a férfiak csak… Tovább »

Az önbizalomhiány hatása a párválasztásra

Miért van az, hogy más, nálam sokkal rondább, butább, kiállhatatlanabb nő/pasi simán talál magának párt, én bezzeg itt kornyadozok egyedül? Mit tudnak ezek az emberek, amit én nem? Szerintem nincs ember, aki ne tette volna fel magának akár csak egyszer is ezt a kérdést.   A válasz pedig nem is olyan bonyolult, és bevallom, én… Tovább »

Szóbeli bántalmazás a párkapcsolatban

Nagyon nehéz felismerni, ha szóban bántalmaznak bennünket. Rengeteg ember él olyan párkapcsolatban vagy munkahelyi körülmények között, ahol szóbeli agressziónak van kitéve, és még csak fel sem ismeri, hogy nem vele van a probléma, hanem a párjával vagy a munkatársával.   Aki szóbeli bántalmazó partner mellett él, az gyakran azon gondolkodik, hogy valami nagy baj van… Tovább »

Együttélés egy dühöngővel

Együtt élni egy dühöngő felnőttel, maga a pokol. Soha nem tudhatod, hogy mi következik, hogy milyen hangulatban jön haza, hogy ami tegnap még vicces volt, ma nem ingerli-e fékezhetetlen dühkitörésre. Tehetetlen vagy és rettegsz. Gyakran az életedért.   Nagyon sok gyerek és felnőtt él olyan családban, ahol az egyik felnőtt fékezhetetlen dühkitöréseket produkál a legváratlanabb… Tovább »

Ismerd fel, ha érzelmi zsaroló a párod!

A párkapcsolatok többségében az egyik vagy mindkét fél érzelmi zsaroló. Bűntudatot kelt a társában, fenyegetőzik, nyomást gyakorol a másikra. A legtöbben észre se vesszük, hogy csúnya manipuláció áldozatai vagyunk. Íme néhány jel, hogy időben felismerd a bajt.   Érzelmi zsarolás Az alábbi kijelentések az érzelmi zsarolás tipikus példái: Ha valóban szeretsz, megteszed nekem. Ha nem… Tovább »

Mit tehetsz, ha beleragadtál egy rossz párkapcsolatba?

Aki már elmúlt harmincéves, az nagy valószínűséggel megélte, milyen az, amikor már kétségbeejtően rossz a párkapcsolata. Amikor már semmi sem jó, de az elszakadásra még nem határozta el magát az ember. Amikor dönteni kellene: menjünk vagy dolgozzunk a kapcsolaton.     Ezt tapasztalod egy rossz párkapcsolatban:   Ebben a kapcsolatban nekem soha nem lehet igazam,… Tovább »

Az önbizalomhiányos ember kommunikációja

Ma Virginia Satir rendszerezése alapján szeretném bemutatni az önbizalomhiányos ember négy kommunikációs stílusát, amelyeket az emberek a visszautasítástól való félelmükben használnak. Az az ember, aki fenyegetve érzi magát, de nem szeretné, hogy mások észrevegyék a félelmét, a következőképpen reagálhat.     Az engesztelő Behízelgő hangon beszél, próbál a másik kedvében járni, örökké bocsánatot kér, soha… Tovább »

Az önbizalomhiánytól a magabiztosságig

április 7-én, kedden 18 órától Az önbizalomhiánytól a magabiztosságig címmel előadást tart Jánosi Valéria life coach és mentálhigiénés tanácsadó.      Helyszín: FSZEK Kőbányai Könyvtár Budapest, Szent László tér 7-14.   Az előadás során választ kaphatsz a következő kérdésekre: Miért hat rombolóan az önbizalomhiány életünk minden területére? Miért nem segítenek a pozitív állítások? Melyek az… Tovább »

Ha a szülő elhanyagol

A bántalmazás könnyen felismerhető. Az elégtelen vagy inkompetens szülő mérgező hatását azonban már sokkal nehezebb tetten érni. Ezek a szülők inkább azzal okoznak fájdalmat, amit nem tesznek meg.     Éppen a „meg nem tevés”, a hiányzó gondoskodás az oka annak, hogy nehéz megtalálni az összefüggést a felnőttkori problémák és a gyerekkori ártalmas hatások között…. Tovább »

Az én szüleim tökéletesek. Vagy mégsem?

A kisgyerek szemében a szülei istenszerű lények, hiszen nélkülük nem kapnának szeretetet, gondoskodást, táplálékot. Ők a mi mindenható gondviselőink, mi pedig rájuk vagyunk utalva, amíg ők gondoskodnak rólunk.     A tökéletes szülő mítosza   Mivel nincs összehasonlítási alapunk, sokáig azt gondoljuk, hogy a szüleink tökéletesek. Ráadásul kultúránk és vallásunk egyhangúlag a szülői tekintély mindenhatóságát… Tovább »

Miért nem segítenek a pozitív állítások?

Számtalan önbizalom-fejlesztő tréning és könyv van a piacon. Gyakorlatokat kínálnak arra, hogyan fejleszd az önbizalmadat. Szinte mindegyik azt javasolja, hogy állj be a tükör elé, és mondogasd, hogy „Szép, okos, kedves, szerethető vagyok.” Beállsz a tükör elé, pofákat vágsz, és elkezded mondogatni. Aztán fél perc után elkeseredetten abbahagyod, mert irtó hülyén érzed magad. Ismerős? Miért… Tovább »

A önbizalomhiány negatív következményei

Ha nem foglalkozunk az önbizalomhiányunkkal, nem kezdünk dolgozni rajta, szorongásban, szomorúságban, pesszimizmusban és haragban töltjük az életünket. Nézzünk meg közelebbről néhány következményét az önbizalomhiánynak!     Önsorsrontás Ez tudattalan folyamat, de ha újra meg újra ugyanolyan fájdalmas helyzetekben találjuk magunkat, akkor gyanakodjunk, hogy önsorsrontók, önbüntetők vagyunk. Ilyenkor a számunkra fájdalmas gyerekkori sérüléseinket ismételjük, és tudattalanul… Tovább »

Az önbizalomhiányos ember tévedései

Az önbizalomhiányos ember fejében egy csomó tévhit él önmagával és másokkal kapcsolatban. Sajnos a gondolatai és a valóság köszönőviszonyban sincs egymással.     Kikényszeríthetem mások szeretetét Ennek az tévhitnek az alapja, hogy muszáj, hogy az emberek szeressenek engem. Nem bírom ki, ha nem szeretnek. Ilyenkor félek, agresszív leszek, vádaskodok, csábítok, jófejkedek vagy éppen folyamatosan bocsánatot… Tovább »

A pletyka és az önbizalom

Ugye ismerős az a helyzet, amikor látod, hogy a kollégáid összesúgnak a szomszéd asztalnál, nevetgélnek, és feléd pillantgatnak? Milyen gondolatsor indul be ekkor a fejünkben? Biztosan rólam beszélgetnek, van rajtam valami nevetséges, nem harmonizál a blúzom színe a szoknyáméval, rosszul áll a hajam. Vagy éppen valamelyik tulajdonságomon szórakoznak, esetleg tudják már, hogy holnap behívat a… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!