Bízz magadban!

Folyton késik, halogat, ígérget, de soha nem lehet rá számítani

Biztosan találkoztál már te is olyan férfival, aki megígérte, hogy felhív, de soha többé nem hallottál felőle. Az is lehet, hogy együtt élsz egy olyan pasival, aki elkezdte megcsinálni otthon a kerítést öt éve, de azóta se fejezte be, bár erre évekig rendszeresen felhívtad a figyelmét, és házsártos követelőzőként kerültél ki a helyzetből. Ami közös… Tovább »

Ez történik a kapcsolatodban, ha a párod nem áll ki melletted

Összevesztél valakivel, dúlva-fúlva hazamész, és elpanaszolod a párodnak, hogy milyen hülye az illető. Mire életed párja higgadtan közli, hogy valójában te viselkedtél hülyén, és annak a másiknak van igaza. Erre aztán végképp kiakadsz, és dühöngve kiosztod a párodat is, mert soha nem áll melléd. Majd jön a duzzogás és az önsajnálat. Jelzem, joggal.   Engem… Tovább »

Ne így veszekedj, mert válás lesz a vége!

Sokan azt gondolják, hogy a konfliktusok gyakorisága jó előre jelzi, hogy egy kapcsolat válással fog végződni. Pedig erről szó sincs. Minden normális kapcsolatban vannak viták, veszekedések. Igazából nem ezek gyakorisága, hanem a minősége jelzi nagy biztonsággal jó előre, hogy el fogtok-e válni.   John Gottman, amerikai pszichológus évtizedek óta kutatja a boldog házaspárok titkait. Egy… Tovább »

7 tipp a duzzogásmentes párkapcsolatért

Néha olyan veszélyessé válik a párunkkal való beszélgetés, mintha aknamezőn sétálgatnánk. Bántások, sértődések, duzzogások veszélye fenyegeti a kapcsolatot, amikor szólásra nyitjuk a szánkat. Ilyenkor jobb, ha félreteszünk minden viccet, incselkedést, és egyértelműen kommunikálunk.   Van néhány egyszerű kommunikációs szabály, amit érdemes betartani, ha nem szeretnék az örökös veszekedések zónájában élni. A legjobb ilyenkor az, ha… Tovább »

10 módszer arra, hogyan NE érvényesítsük az akaratunkat a párkapcsolatban

Teljesen normális, hogy vannak ötleteink, terveink vágyaink, és ezeket szeretnénk megvalósítani a párkapcsolatunkban. A kérdés csak az, hogy ezeknek hogyan szerzünk érvényt: rejtett módon, vagy nyíltan, őszintén kérve. Az utóbbi kockázatos, az előbbi viszont durván rombolja a kapcsolatot.   Egy kapcsolatban mindkét félnek megvannak a maga rejtett fegyverei, amelyeket időről időre bevet, ha érvényesíteni szeretné… Tovább »

Azt akarom, hogy változz meg!

Amikor elromlik egy párkapcsolat, mindkét fél azt várja a másiktól, hogy az változtasson egy-egy bosszantó tulajdonságán. Ha ez nem történik meg, akkor vége a kapcsolatnak. A kérdés csak az, hogy tudunk-e változtatni a tulajdonságainkon, viselkedésünkön, illetve hogy akarunk-e változni a másik és a kapcsolat kedvéért. Hol a határ az alkalmazkodás és az önfeladás között?  … Tovább »

Dühöngésmentes párkapcsolat? Létezik!

Nem, nem a mesékben, hanem a valóságban, sőt még te is el tudod érni ezt a csodának tűnő állapotot. Nem ördöngösség, hidd el! Biztos vagyok benne, hogy te is megélted már, milyen az, amikor a párod egy foghegyről odavetett félmondatától vagy akár egy pofavágásától a plafonon vagy. Ilyenkor átveszi az irányítást a hüllőagyunk, ami háromféle… Tovább »

13 ötlet, amivel életet lehelhetsz az unalmas párkapcsolatodba

Bármennyire is szeretitek egymást a pároddal, ha hónapok, esetleg évek óta együtt vagytok, könnyen elszürkülhet, unalmassá válhat egy párkapcsolat. Ha nem vesszük észre a figyelmeztető jeleket, és nem teszünk tudatosan a fásultság és unalom ellen, akár rá is mehet a kapcsolatunk.   Biztos ezerszer hallottad már, hogy egy kapcsolatot ugyanúgy gondozni kell mint egy kertet…. Tovább »

7 jel, hogy ideje véget vetni a kapcsolatodnak

Lehet, hogy már hetek vagy hónapok óta érzed, hogy ez így nem mehet tovább, mégsem vagy képes véget vetni a kapcsolatodnak. Fusd végig ezt a 7 jelet, és ha mindegyik passzol, akkor ne gondolkozz sokáig! Nem vagyok híve se a válásnak, se a szakításnak. Azt gondolom, hogy amíg lehet, küzdjünk egy kapcsolatért, hiszen a másik… Tovább »

Kérdezz másként, élj másként!

Mint mindenki, én is azt hittem, hogy egy probléma megoldásának az a módja, hogy megkeresem rá a helyes választ. A baj csak az, hogy amikor az ember lánya problémával szembesül, akkor zsigerből a következő kérdések jutnak eszébe: Mi a baj ezzel az emberrel? (Miért ilyen idióta a másik?) vagy Hogy lehetek ilyen béna? Talán sejted,… Tovább »

Miért nincs harmónia a párkapcsolatomban?

Miért van az, hogy mások konfliktus nélkül élik boldogan az életüket? Simulékonyak, nem akadnak bele senkibe, vagy ha mégis, akkor hatékonyan képviselik az érdekeiket? Mi hiányzik belőlem, miért van az, hogy még a legjobban induló párkapcsolatomat is képes vagyok néhány hónap alatt tönkretenni?   Van a baráti körünkben egy lány (túl a harmincon), aki rendre… Tovább »

A harag kifejezésének 13 hibás módja

Egy nap folyamán számtalanszor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy valamilyen akadály gördül a céljaink, vágyaink elé. Ilyenkor dühöt érzünk, és ilyen vagy olyan formában kifejezésre is juttatjuk. Sajnos a legtöbb esetben nem vagyunk ügyesek abban, ahogy kinyilvánítjuk a dühünket.   Most néhány káros vagy nem túl hasznos dühkifejezési formára mutatok példát. Az első csoportba azok a… Tovább »

Öt hiba, amit ne kövess el egy munkahelyi konfliktus során

Ahol emberek dolgoznak együtt, ott elkerülhetetlenül konfliktusok alakulnak ki. Bármennyire igyekszünk is, lesznek félreértések, érdekütközések, pletykák, rosszindulat. Sajnos ezeket nem tudjuk megúszni. Egyet tehetünk: megtanulhatjuk úgy kezelni a konfliktusokat, hogy azok ne eltávolítsanak, hanem közelebb hozzanak minket egymáshoz.   Nézzük meg, melyek azok a szarvashibák, amelyeket elkövetünk!   Hallgatsz, és elkerülöd a konfliktust Sokan inkább… Tovább »

Kellemetlen kérdések a karácsonyi asztalnál

Karácsonykor találkozunk azokkal a rokonainkkal is, akiket ritkán látunk év közben. Ez kiváló alkalom arra, hogy olyan kérdéseket is feltegyenek nekünk, amelyek kényesek számunkra, és nem szívesen válaszolunk rájuk. Hogyan kezeljük ezt a helyzetet?   Van egy csokorra való kérdés, amit a kíváncsi rokonok szívesen tesznek fel a karácsonyi asztalnál. Ezek jó része olyan területre… Tovább »

A házimunka és a szex kapcsolata

Gondoltad volna, hogy összefügg a férfi által végzett házimunka mennyisége a házasságon belüli szex gyakoriságával? Azokban a kapcsolatokban, ahol a férfi gyakran mosogat, takarít otthon, gyakoribb a szexuális együttlétek száma, mint azokban a házasságokban, ahol a férfi egyáltalán nem segít be a háztartásba.   Sajnos számtalan házasságot láttam már tönkremenni azért, mert a férj nem… Tovább »

4 jel, ami megmutatja, hogy a kapcsolat válással fog végződni

Igazán jó lenne tudni még a házasságkötés előtt, hogy mennyire lesz tartós a házasságunk. Vagy legalább pár évvel az esküvő után, hogy épül-e vagy romlik a kapcsolatunk. Nem lehetetlen a dolog, és még jósgömb sem kell hozzá.   Egyszerűen csak azt kell megfigyelni, hogyan veszekszünk. John Gottman amerikai pszichológus egy kutatólaboratóriumban párokat figyelt meg, miközben… Tovább »

Ha a párkapcsolatod egy érzelmi hullámvasút…

Sok olyan párkapcsolatot láttam már, ami leginkább egy érzelmi hullámvasútra emlékeztetett. A pár tagjai hol imádták, hol gyűlölték egymást, hol egészen közel kerültek egymáshoz, máskor meg érzelmi kilométerek választották el őket egymástól. Egy valamire azonban képtelenek voltak: békésen, harmóniában élni egymás mellett. Mi történik ezekben a kapcsolatokban?   A kapcsolat anatómiája Azt figyeltem meg, hogy… Tovább »

Azt akarom, hogy változz meg! A bocsánatkérés öt nyelve (3.rész)

Rengeteg nő sóhajt fel így: „Szívesen megbocsátanám neki a félrelépést, ha legalább egy szikrányi megbánást tanúsítana!” Vagy: „Nem vágyom bocsánatkérésre, csak azt szeretném, ha többé nem tenne ilyet.” Ezek az emberek nem sajnálkozásra vágynak, hanem arra, hogy a másik változzon meg!   Számtalan kilensem szájából hallottam már a következő mondatokat: „Folyton előjönnek a régi vitáink,… Tovább »

A bocsánatkérés öt nyelve (2. rész) Miért nem elég egy csokor rózsa?

Sok ember a bocsánatkérésben azt tartja fontosnak, hogy a másik fél ismerje el, hogy bántóan viselkedett. Sajnos ez nagyon sokaknak komoly gondot okoz, ugyanis képtelenek belátni, hogy hibáztak, arra pedig még inkább képtelenek, hogy ezt be is ismerjék.   Nem az én hibám! Gyakran az önértékelésünkkel áll összefüggésben, hogy képesek vagyunk-e beismerni a hibáinkat. Akinek… Tovább »

Így rendezd a viszonyodat a párod szüleivel

Nincs olyan pár, ahol ne jelenne meg konfliktusforrásként a szülőkkel való viszony. Talán az anyós-meny kapcsolat a legkiélezettebb. Sokakban merül fel, hogyan viselkedjünk a párunk szüleivel, ha nehezen viseljük el őket, és mi a dolga a párunknak ebben a szituációban. Nem meglepő, hogy számtalan pszichológus vizsgálta már ezeket a szituációkat. Lehet, hogy motiváltak voltak?  … Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!