Bízz magadban!

10 ötlet arra, hogyan szerezz új barátokat

Vannak az életünknek olyan pontjai, amikor kicsúszik a lábunk alól a talaj, és végtelenül magányosnak érezzük magunkat. Ilyenkor lenne nagy szükségünk a jó barátokra. Akik eltűntek, elkoptak, elhagytak minket. Számtalan kliensem kérdezi, lehetséges-e egyáltalán barátokat találni felnőttként. És ha igen, hogyan? Természetesen lehetséges, de ezért erőfeszítéseket kell tenni.   Miért nem megy?   Gyerekként sokkal… Tovább »

A boldog párok 8 szokása

A szokások észrevétlenül szövik át és formálják az életünket. Sokszor észre sem vesszük, hogy mennyire. Éppen ezért nem mindegy, hogy a párkapcsolatunkban olyan szokásokat alakítunk ki, amelyek rombolják vagy építik a viszonyunkat. Úgy tűnik, a harmonikus kapcsolatban élők egészen más szokásokat alakítanak ki mint kevésbé boldog társaik. Nem szidják a párjukat másoknak Ha konfliktusuk támad,… Tovább »

A wellness hétvége nem hozza vissza a romantikát a kapcsolatba!

A párok egy része azt hiszi, hogy ha kifogyóban van a szenvedély a kapcsolatából, akkor majd egy romantikus wellness hétvége során mindez íziben visszatér. Ráadásul a párkapcsolatokkal foglalkozó szakemberek, cikkek is ezt javasolják: töltsetek együtt több időt, és akkor majd megjavul a kapcsolatotok. Sajnos ez nem ennyire egyszerű.   Ha el is megy a pár… Tovább »

Azt akarom, hogy változz meg!

Amikor elromlik egy párkapcsolat, mindkét fél azt várja a másiktól, hogy az változtasson egy-egy bosszantó tulajdonságán. Ha ez nem történik meg, akkor vége a kapcsolatnak. A kérdés csak az, hogy tudunk-e változtatni a tulajdonságainkon, viselkedésünkön, illetve hogy akarunk-e változni a másik és a kapcsolat kedvéért. Hol a határ az alkalmazkodás és az önfeladás között?  … Tovább »

A kiegyensúlyozott kapcsolatok 7 alapelve

Küszködünk sokat a kapcsolatainkkal. Viták, ellentétek, ítéletek, pletykák, felelőtlenség, árulás, bizalomvesztés szegélyezi az életünket. Jó lett volna, ha születésünkkor mellékeltek volna az élet nevű társasjátékhoz egy játékszabályzatot is. A saját és klienseim életén végignézve azt tapasztalom, hogy időnként óriási káosz van a fejünkben azzal kapcsolatban, hogy mikor hogyan kellene viselkedni, vagy hogyan kellene dönteni. Tépelődünk… Tovább »

6 dolog, ami előre jelzi, hogy boldog lesz a házasságod

Mindenki tudja, hogy a házasságkötés nem garancia arra, hogy egész életünket azzal az emberrel fogjuk leélni, akivel házasságot kötöttünk. Honnan lehetne mégis előre tudni, hogy hosszú, boldog, sírig tartó viszony vár ránk, amikor kimondjuk az igent?   Persze mindannyiunknak vannak rosszabb napjai, sőt nehezen elviselhető flúgjaink is akadnak, és természetesen a párunkat sem könnyű mindig… Tovább »

Miért nem ölel meg a párom?

“Miért nem ölel meg gyakrabban a párom? Úgy hiányzik a bújás, simogatás, hogy sokszor szinte beleőrülök. Ez azt jelenti, hogy már nem szeret?” Nem egy és nem kettő ehhez hasonló kérdést kaptam mostanában.   Nem kell ahhoz húsz évnyi házasság, hogy egy kapcsolatból kikopjon az öklelés, simogatás, összebújás, csók. Gyakran már egy-két év is elég,… Tovább »

10 tanács a boldog párkapcsolathoz

Van néhány általános érvényű tanács, amely hozzásegíthet minket egy boldog párkapcsolathoz. Nem szentírás, de megfontolásra érdemes. És ami nagyon fontos: ne a pároddal akard betartatni, hanem te törekedj arra, hogy eszerint élj!   1. Kevesebb kritika, több elismerés! Bánj csínján a kritikával! Ha valami nem tetszik abban, ahogy a partnered viselkedik, ne címkézd a párodat… Tovább »

Mit tehetsz, ha beleragadtál egy rossz párkapcsolatba?

Aki már elmúlt harmincéves, az nagy valószínűséggel megélte, milyen az, amikor már kétségbeejtően rossz a párkapcsolata. Amikor már semmi sem jó, de az elszakadásra még nem határozta el magát az ember. Amikor dönteni kellene: menjünk vagy dolgozzunk a kapcsolaton.     Ezt tapasztalod egy rossz párkapcsolatban:   Ebben a kapcsolatban nekem soha nem lehet igazam,… Tovább »

Kapcsolatépítő programok júliusra

Párkapcsolatokkal foglalkozó könyvek és szakemberek rendszeresen felhívják a figyelmünket arra, hogy rendszeresen töltsünk a párunkkal minőségi időt. Íme egy csokorra való ötlet, hogy a következő hetekben miként valósíthatjuk meg ezt a valóban remek gondolatot.     A minőségi időnek az a lényege, hogy úgy töltsünk együtt néhány órát, hogy azalatt egymásra figyelünk, közös élményekben van… Tovább »

Mit tehetünk, amikor a társunk egyre bosszantóbbá válik?

Ahogy telik az idő egy párkapcsolatban, egyre több bosszantó vonást fedezünk fel a párunkban. Sőt, azok a vonásai, amelyek a kapcsolat elején még pozitívnak tűntek, egyre idegesítőbbé válnak.     Ahogy már korábban írtam a Honnan tudhatom, hogy ő az igazi? című bejegyzésben, nem arról van szó, hogy „Na, most már kezd kiderülni, hogy milyen… Tovább »

Hogyan tartsuk távol a házasságunktól a „betolakodókat”?

A házasság a lehető legexkluzívabb klub: csak két személy lehet a tagja, a többiek kimaradnak belőle. A házasság csak annyira lehet erős, amennyit a megóvásába fektetünk. Ha nem figyelünk oda, űr támad a felek között, amit hamarosan betölt valamilyen „betolakodó”.     Betolakodók   Betolakodó sok minden lehet, nem csak az a bizonyos harmadik. Bármi… Tovább »

A kapcsolat sikere az anyagiakon múlik?

A gazdagok boldogabbak?   Általában azt gondoljuk, hogy azok a sikeres emberek, akiknek van egy nagy családi házuk az agglomerációban – lehetőleg úszómedencével, konditeremmel – jó pozícióban dolgoznak, sokat keresnek, és évente kétszer-háromszor nyaralnak. Azt hisszük, hogy a pénz, a ház, autó, a legokosabb telefon boldogít. A valóság inkább az, hogy mire ezek az emberek… Tovább »

Meddig tart a szerelem?

Attól függ, melyik. A szenvedélyes szerelem – a kapcsolatok első szakasza – nem tart örökké. A pszichológusok elvitatkozgatnak rajta, hogy mennyi ideig tart, az általános vélemény szerint néhány hónaptól kettő-négy évig. Ebben az időszakban a saját ideálképünket, kielégítetlen vágyainkat vetítjük ki a másikra. Csakhogy a másik nem olyan, amilyennek mi elképzeljük. És amikor erre rájövünk,… Tovább »

5+1 ok, hogy miért nem találtad meg a Nagy Őt

Mindenkinek szorongást okoz a tündérmesék tévesen értelmezett üzenete, miszerint boldogan élünk, míg meg nem halunk, ha megtaláltuk a megfelelő társunkat. Arról pedig végképp nem szól egyetlen mese sem, hogy ha meg is találjuk, akkor a közös életünk alakulása mindkettőnk mély önismeretén és egymás kölcsönös megbecsülésén alapul. Egy biztos: a párok soha nem illenek össze tökéletesen,… Tovább »

Nem mindegy, hogy mások mit gondolnak rólad?

Ha erre az a válaszod, hogy nem, akkor olvass tovább! Ha azt feleled, hogy tök mindegy, akkor gratulálok, mert bátrabb vagy az átalagnál. A tapasztalatom az, hogy mindannyiunkban ott rejtőzik a mély, ősi vágy az elismerés, elfogadás iránt. Kisgyerekként a szüleink elismerésére szorulunk. Az iskolát úgy vészeljük át, hogy igyekszünk megfelelni a tanárainknak, mert akkor… Tovább »

Mondatok, amelyeket jobb, ha ki sem ejtesz

Az élet egyik legfontosabb leckéje, hogy megtanuljuk, mikor kell befogni a szánkat, és mikor kinyitni. Bevallom, ez nekem kemény évtizedekig gondot jelentett, és időnként még most sem döntök helyesen. A legfontosabb alapelv: ha a megjegyzésedtől nem oldódik meg semmi, senki nem fogja jobban érezni magát tőle, akkor inkább hallgass! Panaszkodás Vannak dolgok, amiket mások egyszerűen… Tovább »

Hogyan tedd tönkre a kapcsolataidat

Kritizálj másokat! Az még rendben van, hogy néha hibáztatod magadat, de ha ezt más teszi, akkor összedől a világ. Akkor sündisznóállásba vonulsz, igazolni kezded a viselkedésedet, magyarázkodásba fogsz, másokat okolsz, és elrohansz, de előbb még bevágod magad után az ajtót. Leggyorsabban úgy tudunk másokat megbántani, és tönkretenni a kapcsolatainkat, ha kritizálunk. A kritizálás lebénít, idegesít… Tovább »

3 tipp a jobb kapcsolatokért

  A hétköznapi jóllét legfontosabb alapja a jó kapcsolatok. Családtagokkal, kollégákkal, barátokkal.Íme néhány egyszerű trükk, amivel javíthatod a kapcsolataidat. Dicsérd! Mutass nekem valakit, aki azt mondja, hogy nem szereti, ha megdicsérik! Mindannyiunknak szüksége van elismerésre. Úgy vágyunk a dicséretre, mint az ételre. Tehát, ha másokra befolyást akarsz gyakorolni, akkor dicsérd meg őket! Egyszerűen vedd észre… Tovább »

Hogyan ápoljuk a kapcsolatot?

 Kedves Móni és Klári! Örülök a kommentjeiteknek, mert már kezdtem azt hinni, hogy csak magamnak írom ezeket a bejegyzéseket. (Persze az se lenne baj, mert azáltal, hogy leírom, bennem is rögzülnek ezek az információk.) Örömmel veszem, ha ti is javasoltok témát, felvettek kérdéseket. Több fejben több tudás van…   Múltkor arról írtam, hogy a kapcsolatok… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!