Bízz magadban!

Vesztes játszmák a párkapcsolatban

  Vesztes játszmák a párkapcsolatban   3. Gátlástalan önkifejezés De hívhatnánk úgy is, hogy a “hányós zacskó” átadása. Freud óta divatos az érzelmek kifejezése. Amiben sok igazság van, de azért mindennek van egy normális határa. Teljesen egyetértek azzal, hogy bárki nyugodtan kifejezheti az érzéseit, elmondhatja, hogy most rettenetesen dühös, frusztrált vagy éppen fáradt, de ha… Tovább »

A tekintélyelvű nevelés

  Az embereknek ritkán – soha – fordul meg a fejükben, hogy azért vallanak kudarcot a szerelemben, mert amit szeretetnek véltek, az egyáltalán nem az. A szeretet szabályait először a családban tanuljuk meg, de ezek a szabályok nagyrészt a tekintélyelvű társadalom tanításán alapulnak. A patriarchátust a férfi dominanciája jellemzi, itt a nőnek és a gyerekeknek… Tovább »

Szorongás és szeretetéhség

A szorongás rendszerint összekapcsolódik egy rendkívüli méretű és kielégíthetetlen szeretetéhséggel. A szorongó ember egyik védekező mechanizmusa, hogy mindent elkövet annak érdekében, hogy szeressék. Csakhogy ő maga képtelen szeretni.   A legtöbb szorongó (neurotikus) képes olykor pozitív érzelmeket tanúsítani, de ez a tulajdonság együtt járhat akár a szeretetre való képtelenséggel is. Bár nagyon nehéz meghatározni, hogy… Tovább »

Mitől lesz valaki szorongó?

  Mitől lesz valaki szorongó?   A gyökerek természetesen a gyerekkorba nyúlnak. A legrosszabb mindig az igazi, meleg szeretet és a pozitív érzések hiánya. A gyerek rengeteg mindent elvisel abból, amit traumatikusnak nevezünk, ha belül érzi, hogy akarják és szeretik őt a szülei. És ezt a gyerekek pontosan érzik, semmiféle pótlékkal nem lehet őket becsapni…. Tovább »

Miért szorongunk?

  Miért szorongunk?   Természetesen számtalan magyarázat van erre a kérdésre. Ahány pszichológiai iskola, annyi válasz. Most csak egyet osztok meg veletek. Karen Horney szerint az ellenséges késztetések szülik a neurotikus szorongást. Vagyis ha valaki állatira bosszant, egy kanál vízben meg tudnád fojtani az illetőt, ám a kettőtök közötti kapcsolat nem teszi lehetővé, hogy megmond… Tovább »

A személyiség születése

  Sok évnyi önismereti munka után próbálom számba venni, rendszerezni, hogy mi segített nekem a változásban, egy harmonikusabb én kialakításában. Az is foglalkoztat, hogy mi az, amit ebből be tudok építeni a másokkal folytatott segítő beszélgetéseimbe. Azt tapasztalom, hogy ami segít, az a feltétel nélküli elfogadás. Függetlenül attól, hogy a kliens milyen állapotban van, hogyan… Tovább »

Magabiztosság

  Milyen a magabiztos ember?   Vállalja a felelősséget Vállalja a felelősséget a gondolataiért, érzéseiért és a tetteiért. Tisztában van azzal, hogy ahogy él, azt maga teremtette magának. Nem másokat vádol, nem panaszkodik folyton, hanem nekilát, és olyanná – vagy közel olyanná – formálj az életét, hogy az neki megfelelő legyen. A konfliktusait mindig azzal… Tovább »

Intimitás

 Nagy csapdának érzem, hogy néha a segítők többsége – magamat is beleértve – azt gondolja, hogy feltétel nélkül elfogad másokat. Ehhez Istennek kellene lennünk. Erre a dologra legfeljebb törekedhetünk. Az elfogadás nem döntés és akarat kérdése, nem valamiféle felvett magatartásforma. Ez egy folyamatos munka, amivel alkalomról alkalomra meg kell küzdeni, és vagy megy, vagy nem…. Tovább »

A segítőnek kell-e szeretnie a kliensét?

  A segítőnek kell-e szeretnie a kliensét? A kérdésre a rövid válasz: igen, mert másként nem tud segíteni. A hosszabb válasz pedig, hogy igen, de nem úgy kell szeretnie, ahogy általában a hétköznapi életben beszélünk a szeretetről. Nem pátyolgatni, babusgatni, nem gondoskodni kell róla, nem megoldani helyette a problémát.             Nincs segítő kapcsolat elfogadó megértés… Tovább »

Első beszélgetés

  Az előző bejegyzésekben megígértem, hogy folytatom, hogyan keressünk segítőt magunknak, mire figyeljünk, amikor először ülünk le beszélgetni a szakemberrel. Az első és legfontosabb az a bizonyos belső hang. Arra figyelj! Milyen érzésed támad, amikor belépsz hozzá? A bizonytalanság teljesen normális, bárkihez is fordulsz. De vajon biztonságban érzed magad mellette? Elfogadó az a légkör, ahogy… Tovább »

Te hogyan képviseled magadat?

  Tegnap láttam valakit, aki érvényesítette az akaratát. Elmesélem nektek, és aztán kíváncsi vagyok a véleményetekre. Egy táncterápia jellegű bensőséges, önmagunkba vonuló dologról szerettünk volna cikket írni. El is mentem reggel, beálltam, táncoltam, őrjöngtem, és a délutáni szünetre vártuk a fotóst. A fotós már korábban jelezte nekem, hogy a táncos fotókhoz neki legalább fél óra… Tovább »

„Stresszküzdő” típus

  „Stresszküzdő” típus   Vannak olyan szerencsés emberek, akik képesek gyorsan és hatékonyan megküzdeni a legmakacsabb problémával is. Benned még nem merült fel, hogyan csinálják? Nos ők vagy így születtek, ilyen szerencsés lelki alkattal, vagy megtanulták. Ez utóbbi a jó hír: vagyis a stresszel való megküzdés tanulható. Tudjuk, hogy könnyebben kezelik a stresszt azok az… Tovább »

Gondolatok, amiktől nem tudsz nemet mondani

  Gondolatok, amelyek akadályozzák a nemet mondást Gondolkodásunkban van néhány olyan mechanizmus, ami megakadályozza, hogy hatékonyan, lelkiismeret-furdalás nélkül mondjunk nemet bizonyos helyzetekben. Azokról a gondolatokról beszélek, amelyek megakadályozzák, hogy reálisan, torzítások nélkül lássuk a valóságot. A kognitív pszichológia a valóság torzítása címmel írja le ezeket a jelenségeket. Ezek valójában a logikus gondolkodás zavarai, az ítélőképesség… Tovább »

Hogyan ne mondj nemet?

  Hogyan kerüld meg a nemet? A túlzásba vitt alárendelődés miatt egyre inkább úgy fogod érezni, hogy te nem számítasz, téged senki nem ért meg. Egyre rosszabbul fogod magad érezni a bőrödben. Ráadásul a környezeted megszokja, hogy a te véleményeddel nem kell számolni, hogy bármikor keresztülvihetik az akaratukat. Ettől te még nyomorultabbul fogod magad érezni…. Tovább »

Miért nehéz nemet mondani?

  Miért is olyan nehéz nemet mondani? „Az udvariasság, gyermekem, azt diktálja, hogy nem önmagunkra, hanem másokra gondoljunk” – írja Balzac. A nevelés ellentmondást nem tűrően sulykolja belénk ezeket az erények. Ne a magad vágyaira, szükségleteire gondolj, hanem felelj meg nekem, a társadalomnak, az egyháznak, az iskolának, a szüleidnek, a férjednek, feleségednek és a gyerekeidnek…. Tovább »

Képtelen vagyok nemet mondani!

  Képtelen vagyok nemet mondani! Hányszor hallottam, és hányszor mondtam magam is ezt a mondatot! Elfogadtam olyan vacsorameghívást, ahová semmi kedvem nem volt elmenni. Elvállaltam olyan munkát, amit semmi kedvem nem volt elvégezni. Megadtam olyan embernek a telefonszámomat, akivel soha többé nem volt kedvem beszélni. És mindezt miért? Mert nem akartam, hogy udvariatlannak gondoljanak, nem… Tovább »

Normális párkapcsolat?

 A társfüggőséggel kapcsolatban kaptam egy kérdést: akkor ki nem társfüggő? Létezik normális párkapcsolat? Pompásan nehéz kérdés. Kezdjük talán azzal, hogy milyen az egészséges család, amely képes egészséges gyereket nevelni: – Józan életű, kiegyensúlyozott szülők. A családot nem érinti depresszió, elmebetegség. HA mégis ilyen családban nőtt fel valaki, akkor ezeket a veszteségeket már feldolgozta. (Lehet ezt… Tovább »

Ne függj másoktól!

 Mit tehet az, aki felfedezi magán a társfüggőség jeleit? Nagyon sok mindent tehet magáért, de fontos, hogy kérjen segítséget. Egyedül nem fog menni. Ha erőt és elszántságot érez magában, akkor keressen egy pszichológust, és kezdjen el dolgozni a problémán. De számítson rá, hogy nem 5-6 alkalom során fog rendeződni az élete, hanem évekbe és több… Tovább »

Társfüggő vagyok???

 Mostanában valhogy folyton szembejön velem a társfüggőség témája. Erről olvasok, régi ismerőssel találkozom, aki közli, hgoy társfüggő, és anonym csoportba jár, erről kérnek tőlem cikket. Nézzük akkor, ki is tekinthető társfüggőnek:. Rendszerint azokból lesz kodependens, akiknek a gyerekkori családjában valamiféle szenvedélybetegség felbukkant. Például alkoholista volt valamelyik szülőjük. Ebben az esetben a szenvedélybeteg szülő annyi figyelmet… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!