Bízz magadban!

Hat alapelv, amit érdemes megfontolnod, hogy boldogabb párkapcsolatod legyen 2017-ben

Amikor nem jól mennek a dolgok a párkapcsolatunkban, néha már egy-egy mondat is segíthet abban, hogy másképp lássuk a problémákat. Összegyűjtöttem hat alapelvet, amelyek segítségével a boldog pároknak sikerül egyenesben tartaniuk a kapcsolatukat.

boldog-par8

 

1. Elköteleződtek egymás mellett

 

Elköteleződés nélkül nincs kiegyensúlyozott párkapcsolat. Amíg folyton azon agyalok, gyötrődök, hogy miért nem vállal engem a párom, miért nem köteleződik el mellettem, addig esélyünk sincs arra, hogy normálisan együtt éljünk. Ebből két dolog is következik a jövőre nézve: 1. Meg kell tanulnom elköteleződni, elengedni a létező összes többi nőt/férfit, és kimondani azt, hogy hosszú távon veled képzelem el az életemet. 2. Ki kell jelölni egy határidőt, és ha a párom addig nem képes elkötelezni magát a hosszú távú kapcsolat mellett, akkor nekem kell döntenem arról, hogy képes vagyok-e kibírni a bizonytalanságot ebben a kapcsolatban, vagy valaki mást keresek.

 

2. A konfliktus a párkapcsolat normális része

 

Amíg abban az illúzióban ringatod magad, hogy egy boldog párkapcsolatban mindig béke és boldogság van, addig a legkisebb konfliktus is fel fogja vetni benned a kérdést: vajon az Igazit találtam meg? Nem kellene esetleg tovább keresnem? Amíg nem érted meg, hogy nem létezik párkapcsolat konfliktusok, súrlódások nélkül, addig mindig elégedetlen leszel az éppen aktuális párkapcsolatoddal.

 

3. Meg kell tanulni a konfliktuskezelést

 

A fentiekből logikusan következik, hogy ha nem létezik párkapcsolat vita nélkül, akkor a legelső teendőm az új évben, hogy beiratkozok egy konfliktuskezelő tanfolyamra, és megtanulom úgy kezelni a vitáinkat, hogy azok ne a válás, hanem a megoldás felé vigyenek minket. Mindössze néhány elvről és pár gyakorlatról van szó, amit aztán egy életen át lehet csiszolgatni.

boldog-par7

4. Meg kell tanulnom kezelni a dühömet

 

A boldog párkapcsolatban élők megtanulták, hogy nincs joguk a társukra önteni az összes felgyülemlett feszültségüket. Megértették azt is, hogy a harag mélyén rendszerint félelem, fájdalom, csalódás van, illetve olyan sérülések, amelyeket orvosolni kell. Aki boldog párkapcsolatra vágyik, annak meg kell tanulnia kezelni a dühét. Félrevonulni, lehiggadni, befelé figyelni. Ha ezt nem tesszük, minden egyes vita csak a szakadékot fogja növelni köztünk és a párunk között.

 

5. Jogom van másként látni a dolgokat

 

Aki boldog párkapcsolatban él, az már tisztában van azzal, hogy ő és a párja nagyon másként látja a dolgokat, és tudja, hogy a párja véleménye pontosan annyit ér mint a sajátja. Ha az egyikük számára fontos, hogy nagy társasági életet éljenek, a másikuk viszont csendben, nyugalomban szeretné tölteni a hétvégéket, akkor mindkettőjük igénye fontos, és valahogy egyezségre kell jutniuk abban, hogy mindkét fél szükségletei teljesüljenek. Ehhez viszont meg kell tanulni engedni, illetve meg kell tanulni kiállni a saját érdekeinkért is. Sőt, a kettő között még egyensúlyozni sem árt.

boldog-paor8

 

6. Nem a párjától várja, hogy boldoggá tegye

 

A boldog párok tagjai külön-külön is jól megvannak, képesek megállni a saját lábukon, és már a párkapcsolat előtt is kiegyensúlyozott, boldog életet éltek. Képesek arra, hogy felelősséget vállaljanak a saját életük alakulásáért, és nem a párjuktól várják, hogy célt, értelmet és boldogságot hozzon az életükbe. Meg tudják védeni azt, amit fontosnak tartanak, és a kapcsolaton belül is ki tudnak állni a saját igényeikért, vagyis nem rendelik alá magukat a másiknak. Tehát érett, harmonikus párkapcsolatot viszonylag érett, önmagáért felelősséget vállaló személy tud kialakítani. Ezen az érettségen érdemes már a párkeresés időszakában dolgozni, mert úgy nagyobb eséllyel találunk magunkhoz illő párt.

Ha szeretnél több mindent megtudni arról, hogyan teheted jobbá a párkapcsolatodat, gyere el a január 6-án kezdődő előadássorozatra!

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!