Bízz magadban!

Az ajándékozás lélektana

Vannak, akik lelkesen írogatják a listát, a lehető legtökéletesebb ajándékok után kutatnak a boltokban, míg mások fölösleges nyűgnek érzik az egész ajándékozósdit, mert se idejük, se energiájuk kitalálni, hogy mire is vágyik egyik-másik rokonuk. Vagy talán annyi béna ajándékon vannak túl, hogy semmi kedvük az egész cécóhoz.

ajandek3.jpg

 

Mindannyian megéltük már, milyen az, amikor a csomogolópapírból életünk legtökéletesebb ajándéka bukkan elő. És persze azt is, hogy a sokadik abszolút fölösleges tucatkacat vagy éppen valami szörnyűséges és hordhatatlan pulóver buggyan ki a dobozból. Aztán megéltük azt is, hogy a nagy gonddal, igyekezettel kiválasztott ajándékunk láttán barátunk arcára dermed a mosoly, mert valamit nagyon benéztünk. A kérdés csak az, hogy a sok melléfogás után feladjuk-e az ajándékozósdit, vagy marad bennünk annyi kitartás, hogy továbbra is törekszünk arra, hogy megtaláljuk szeretteink számára a legtökéletesebb ajándékot.

 

Ki van a listád élén?

 

Azt gondolom, hogy akit igazán szeretünk, annak még az ismerkedésünk 24. évfordulójára is igyekszünk valami klassz dolgot ajándékozni. Akivel viszont hűvösödik a viszonyunk, annak veszünk valami tucatárut. Éppen ezért érdemes végignéznünk az idei karácsonyi listánkat. Szinte mindent elárul a kapcsolatainkról, hogy ki van a lista első helyén, és ki az, akinek az ajándékáért képesek vagyunk bemenni  a huszadik boltba is. Nézd meg a listád alját is! Ki az, akinek teát, gyertyát, rénszarvasos lábtyűt ajándékozol, és gondold végig, miért tart ott a kapcsolatotok, hogy már nem igazán akarsz örömet szerezni neki, csak megajándékozod, mert így szoktátok. Talán az lenne az idei legszebb ajándék, ha a lista végével is foglalkoznál egy kicsit.

 

Az ajándékok jelentése

 

Az ajándék tehát egy vallomás: elárulja, hol is tartunk a kapcsolatunkban. Különösen igaz ez akkor, ha a párunknak választunk, akivel már sok éve együtt vagyunk. Emlékezz vissza, hogy a kapcsolatotok elején mennyivel sűrűbben kaptál és adtál ajándékot csak úgy spontán! Az apró kis meglepetések jelentése nagyon is világos volt: eszembe jutottál, hoztam neked valamit. Ehhez képest mekkora kínszenvedés most ajándékot választani a párodnak! Sajnos régóta együtt élő párok egyáltalán nem is vesznek egymásnak semmit, vagy a férj ad egy kis pénzt a feleségének, hogy vegyen magának valamit. Itt bizony már nincs se figyelmesség, se erőfeszítés. Szól arról is, hogy már fogalmam sincs, hogy ki vagy, mire vágysz, és eszemben sincs kideríteni. Így aztán nincs is ajándék, mert fölösleges pénzkidobás, és nincs is kedvem nézni a fancsali arcodat, amikor megpillantod az ajándékomat.

 ajandek15.jpg

Arányosság

 

Nagyon kínos szituációk keletkezhetnek abból, amikor az ajándékom nagysága nem arányos a tiéddel. Különösen a párkapcsolat elején tud ez kellemetlen lenni. Én veszek neked valami nagyot, vágyottat, cserébe pedig egy tucatkacatot kapok. Világos az üzenet. Nagyon bántó tud lenni, amikor egy számunkra fontos személytől valami nagyon személytelen dolgot kapunk, illetve ha egy nagyobb eseményen, évfordulón kiszúrják a szemünket valami jelentéktelen vacakkal.

 

Milyen tökéletes ajándék?

 

Először is személyre szabott és meglepő, és azt üzeni, hogy gondoltam rád, időt, energiát áldoztam arra, hogy kitaláljam, hogy mire vágysz, sőt vettem a fáradságot is, hogy megszerezzem neked. Az ember általában annak örül, amire vágyik. Lehet, hogy illúziórombolónak fogsz tartani, de érdemes listát írni arról, hogy mit is szeretnél igazán, és a szeretteid kezébe nyomni, hogy megkönnyítsd számukra az ajándékozást.

ajandek2.jpg

Persze, most azt mondod, hogy ha valaki igazán szeret, találja ki a vágyaidat. Aha. Valóban vannak azok a csodálatos férfiak a filmekben, akik lesik a nő minden kívánságát, és a csillagokat is lehozzák az égből. A valóságban pedig vannak azok a hús-vér, nagyon is esendő és szerethető férfiak, akik kétségbeesetten toporognak egy ékszerbolt kirakatában, és képtelenek kiválasztani bármit is, mert szeretnének valami szépet, de fogalmuk sincs, hogy neked mi tetszene. Sajnos nem elég, ha október tájékán olvadozó pillantásokat vetsz arra a gyönyörű gyöngyfülbevalóra! Meg is kell mondani, hogy „Szívem, nagyon boldog lennék, ha egy ilyet kaphatnék tőled karácsonyra.” Mert nem gondolatolvasó a te párod. A világos, egyértelmű üzeneteket nagyobb eséllyel érti meg mint a burkolt célzásokat. Gondolj bele, hogy még a megfelelő öblítőt sem képes kiválasztani a boltban, hacsak részletesen le nem rajzolod neki a címkét!

Mennyivel egyszerűbb egy listát írni, hadd válogasson a te Gézád kedvére. Így nagy valószínűséggel olyat fogsz kapni, amire valóban vágysz, és mégis lesz benne meglepetés. A párod pedig nagy megkönnyebbüléssel üget el az általad kiválasztott cuccért, szeretettel fog rád gondolni, miközben kifizeti, becsomagoltatja, és elégedetten fogja nézni, amikor kibontod. Mert hidd el, szeret, fontos vagy neki, de ő állati sete-suta gondolatolvasásban és ajándékvásárlásban.

Ha elakadtál az életedben, nézd meg, hogyan segíthetek neked!

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!