Bízz magadban!

7 tipp arra, hogyan űzd el a téli rosszkedvet

A borongós téli napokon hajlamosak vagyunk begubózni, nehezünkre esik még csak megmozdulni is. Morcosan vonszoljuk magunkat – különösen így a karácsony előtti őrültekházában. Lökdösődünk a tömegben, eszeveszetten kutatunk a legjobb ajándékok után, túlórázunk az év végi zárás miatt, és délelőtt tízkor legszívesebben lefeküdnénk aludni. Ne engedd, hogy elhatalmasodjon rajtad a fáradtság!

kuckozas

Nem szükségszerű, hogy így teljenek az év utolsó napjai. Igenis érezhetjük magunkat jobban, ha hajlandóak vagyunk ezért tenni.

 

A rosszkedv okai

 

Amikor télen napokig, hetekig nem süt a nap, és egyre hosszabbak a sötét időszakok, akkor a szervezetünkben nagyobb mennyiségű melatonin hormon termelődik, ami aluszékonyságot okoz. További nehézséget jelent, hogy ennek a hormonnak a túltengése depresszióhoz is vezethet. Nagyon egyéni azonban, hogy erre ki hogyan reagál. Van, akit valóban kiüt a tél, és legszívesebben elvonulna téli álmot aludni, míg mások meg sem érzik az egészet, és nekik egyáltalán nem számít, hogy milyen idő van. Ha megvizsgáljuk a második csoportot, azt tapasztaljuk, hogy ezeknek az embereknek szoros baráti, rokoni kapcsolatai vannak, szívesen és gyakran töltik az időt társaságban, vannak céljaik, amelykért lelkesen dolgoznak, és időnként meg merik engedni maguknak a pihenés luxusát is. Ha te a téli álmot alvók csoportjába tartozol, érdemes ellesned tőlük néhány ötletet.

 

1. Menj társaságba!

 

Ha olyan emberekkel töltjük az időt, akiket szeretünk, és akik képesek elfogadni minket úgy, ahogy vagyunk, ez már önmagában hatalmas örömforrás. Jobb kedvünk lesz akkor, ha egy jót beszélgetünk, ha közösen csinálunk valamit, ráadásul az ölelés, amit tőlük kaphatunk, nekik adhatunk, növeli az oxitocin szintünket, ami a boldogságérzésért felelős. Hajrá! Találkozz a barátaiddal, sétáljatok, süssetek, iszogassatok együtt, és jól ölelgessétek meg egymást!

women-friends-2-talk-drink

2. Mozgás!

 

Mindenki tudja, hogy a mozgásnak milyen komoly depresszió-űző hatása van. Mozgás során endorfin képződik a szervezetünkben, ami nem pusztán elűzi a rosszkedvünket, hanem egyenesen feltölt minket boldogsággal. Sajnos télen a hideg és a lustaság miatt nagyon nehezen vesszük rá magunkat a mozgásra, pedig ezzel tudunk a legtöbbet tenni a jókedvünkért. Válassz olyan mozgásformát, ami örömmel tölt el! Például menj el a barátaiddal korcsolyázni, ugyanis ezzel több legyet is ütsz egy csapásra: szabad levegőn leszel, élvezni fogod a barátaid társaságát, és még mozogsz is.

 

3. Öltözz színesbe!

 

Télen hajlamosak vagyunk fekete, szürke, barna ruhákba bújni. Öltözz színesen, és használd ki a színek élénkítő hatását! Narancs, piros, kék, rózsaszín. Tutira kilógsz majd a tömegből. Nyugodtan zsebeld be a bókokat!

 

4. Meleg italok

 

Melegítsd fel a testedet, lelkedet! Ha végképp semmi kedved kimozdulni otthonról, vackold be magad az ágyba, és kortyolgass egy finom narancsos-gyömbéres teát vagy egy habos igazi kakaót! Esetleg egy remek házi készítésű forralt bor is megteszi. Ejtőzz és élvezd a pihenés luxusát!

kave

5. Film és könyv

 

Ha már így átadtad magad az otthoni kuckózásnak, a meleg italod kortyolgatása közben merülj el egy történetben! Keress egy jó filmet, vastag regényt, amibe jól bele lehet bújni! Érdemes valami könnyed, megnyugtató, vidám történetet követni, mert a nevetés szintén javítja a hangulatodat.

 

6. Masszázs

 

A valóban boldog emberek néha megengedik maguknak az ejtőzés luxus-fokozatát egy jó masszázs formájában. Ha van párod, masszírozzátok meg egymást! Ha nincs, akkor még inkább szükséged van az érintésre. Keress egy számodra szimpatikus, megbízható masszőrt, és engedd el magad! Az érintésnek komoly feszültségoldó hatása van.

wellness

7. Szaunázz!

 

Felmelegít, méregtelenít, és ha egy barátoddal teszed, még a kapcsolat hangulatjavító hatásaiból is részesülni fogsz. Figyelj azonban arra, hogy utána legyen időd pihenni, és ügyelj a bőséges folyadékfogyasztásra is!

 

Ne feledd! Csak rajtad múlik, hogy milyen hangulatban csinálod végig ezt a telet! Ha vállalod az ezzel járó felelősséget, nem túlélni akarod majd ezeket a hónapokat, hanem jókedvvel élvezni a tél minden örömért.

Ha a gondjaid elborítanak, és a fenti tippek sem derítenek jobb kedvre, nézd meg, hogyan segíthetek neked!

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Flora256 says:

    Szuper tippek! Biztos ki is próbálom mindet, mert ez a hó nélküli szutyok idő igazán lehúzza az ember hangulatát…

  2. Hajrá! 🙂 Meséld el, hogy mire jutottál!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!